To jeden z naszych ulubionych deserów. Tak smaczny a
jednocześnie prosty w wykonaniu, że aż miło. Idealna zdrowa przekąska dla
maluchów. Dodatkowo bardzo ładnie wygląda – więc efekt u gości murowany!
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki daktyli (może być więcej jak ktoś lubi słodsze)
- 2 łyżeczki karobu (można z niego zrezygnować lub zastąpić kakao)
- odrobina cynamonu
- do obtoczenia: wiórki kokosowe, amarantus popping, zmielone ulubione orzechy, karob
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 5 minut. Można
zamiast tego umyć je w dość ciepłej
wodzie. Po odcedzeniu, miksujemy je wpierw osobno a potem z kaszą jaglaną, karobem i cynamonem. Masa
nie powinna być zbyt gładka, bo wtedy nie da się formować pralinek. Formujemy
małe kuleczki, a następnie obtaczamy je we wiórkach kokosowych, amarantusie
popping, zmielonych orzechach lub karobie/kakao - co kto lubi!
Najlepszy przepis na pralinki jaki w zyciu znalazlam. Dziekuje!
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, że smakowało!
OdpowiedzUsuńGenialne, zdrowe i smaczne !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ! Monika
Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPolecam !
Ile to będzie kaszy surowej?
OdpowiedzUsuńNiecałe 3/4 szklanki surowej kaszy powinno być OK. Po wchłonięciu wody (2 razy więcej niż kaszy) powinna zwiększyć objętość do 1,5 szklanki.
UsuńW przypadku tego przepisu bardziej istotna jest proporcja daktyli do kaszy jaglanej (ok. 1/3 - aczkolwiek każdy ma inne preferencje odnośnie słodkiego smaku).
C\y robimy z kaszy wystudzonej czy prosto ugotowanej?
OdpowiedzUsuńWystudzonej. Ciepła kasza może się kleić do rąk.
Usuń