piątek, 30 maja 2014

Pralinki jaglane (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)



To jeden z naszych ulubionych deserów. Tak smaczny a jednocześnie prosty w wykonaniu, że aż miło. Idealna zdrowa przekąska dla maluchów. Dodatkowo bardzo ładnie wygląda – więc efekt u gości murowany!



Potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki daktyli (może być więcej jak ktoś lubi słodsze)
  • 2 łyżeczki karobu (można z niego zrezygnować lub zastąpić kakao)
  • odrobina cynamonu
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, amarantus popping, zmielone ulubione orzechy, karob 

Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 5 minut. Można zamiast tego umyć je  w dość ciepłej wodzie. Po odcedzeniu, miksujemy je wpierw osobno a potem z kaszą jaglaną, karobem i cynamonem. Masa nie powinna być zbyt gładka, bo wtedy nie da się formować pralinek. Formujemy małe kuleczki, a następnie obtaczamy je we wiórkach kokosowych, amarantusie popping, zmielonych orzechach lub karobie/kakao -  co kto lubi!

8 komentarzy:

  1. Najlepszy przepis na pralinki jaki w zyciu znalazlam. Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne, zdrowe i smaczne !
    Pozdrawiam ! Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile to będzie kaszy surowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niecałe 3/4 szklanki surowej kaszy powinno być OK. Po wchłonięciu wody (2 razy więcej niż kaszy) powinna zwiększyć objętość do 1,5 szklanki.

      W przypadku tego przepisu bardziej istotna jest proporcja daktyli do kaszy jaglanej (ok. 1/3 - aczkolwiek każdy ma inne preferencje odnośnie słodkiego smaku).

      Usuń
  4. C\y robimy z kaszy wystudzonej czy prosto ugotowanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystudzonej. Ciepła kasza może się kleić do rąk.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...