Potrzebujemy:
- 4 litry wody
- 4-5 jabłek
- 1 gruszka (może być garść suszonych)
- 5 suszonych moreli
- 3 daktyle
- kawałek laski wanilii (ok. 1 cm)
- kawałek laski cynamonu (ok. 2 cm)
- kilka ziaren kardamonu
- plaster świeżego imbiru
- 1 anyż gwiazdkowy
- 5 goździków
- mała szczypta soli
- kilka kropel cytryny
- suszone maliny
- 2 łyżki owoców bzu czarnego
Doprowadzamy wodę do wrzenia w dużym garnku. Dodajemy
wszystkie obrane owoce (jabłka, gruszkę, morele, daktyle). Następnie, zgodnie z
TMC, dodajemy przyprawy w przedstawionej powyżej kolejności tak by zapewnić harmonijny smak naszego kompotu. Każdorazowo po dodaniu wszystkich składników o
danym smaku (słodkim – wanilia; ostrym – cynamon, kardamon, imbir, anyż gwiazdkowy,
goździki; słonym – sól; kwaśnym – cytryna, maliny; gorzkim – owoc bzu czarnego)
mieszamy kompot i czekamy chwilę (minimum minutę) przed dodaniem kolejnych przypraw. Gdy mamy już w garnku wszystkie składniki, gotujemy jeszcze całość na
wolnym ogniu przez 30 minut.
Bardzo fajny przepis na kompot. Napewno go przetestuje, tylko nie mam suszonych malin i czarnego bzu. Czy mogę je zastąpić?
OdpowiedzUsuńCzarny bez możesz zastąpić pigwą (smak gorzki zgodnie z TMC), maliny możesz pominąć (bo w przepisie występuje cytryna zapewniająca kwaśny smak). Gorąco Cię jednak namawiamy byś zaopatrzyła się zarówno w suszone maliny, jak i czarny bez. W zimie, szczególnie przy infekcjach, są naszymi wielkimi sprzymierzeńcami. Owoce te dostaniesz w sklepach zielarskich po wyjątkowo przystępnych cenach.
Usuń