Od czasu do czasu warto trochę pogrzeszyć. Kokosowa bita śmietana nie zalicza się może do najzdrowszych produktów, ale przynajmiej nie jest tak szkodliwa jak tradycyjna, z krowiego mleka. Zatem do dzieła, tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni!
Potrzebujemy:
- puszka mleka kokosowego (u nas sprawdza się ekologiczne mleko z 22% zawartością tłuszczu)
- łyżeczka syropu z agawy
- szczypta ziarenek z laski wanilii
Kluczem do sukcesu jest uzyskanie dobrej jakości śmietanki kokosowej. W tym celu chłodzimy puszkę mleka kokosowego w lodówce przez minimum 3 dni. Po odpowiednio długim chłodzeniu dochodzi do wyraźnego oddzielenia się wody (na dole puszki) od stałej części - czyli śmietanki. Śmietankę kokosową przekładamy do głębokiego naczynia do ubijania. Dodajemy do niej syrop z agawy oraz wanilię. Całość ubijamy ubijaczką lub mikserem na puszystą bitą śmietankę.
Przestrzegamy przed spożywaniem niskiej jakości mleka kokosowego. Zachęcamy do sprawdzenia składu produktu przed jego zakupem. Czasem aż włos jeży się na głowie, jakie składniki możemy otrzymać od producenta "w prezencie"! Jest dużo trudniej uzyskać bitą śmietanę z naturalnego, ekologicznego mleka kokosowego, ale sprawdziliśmy, że jest to możliwe. I tylko taką bitą śmietanę zalecamy do domowych deserów.
Mam w domu smakoszy bitej śmietany i z pewnością wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy bitą śmietanę tylko nie jemy jej ze względów zdrowotnych zbyt często... Ale w sezonie truskawkowym trudno sobie jej odmówić:-)
UsuńWitam! Własnie zjadłam całą michę takiej kokosowej śmietanki.Mniam :) Ale konsystencja mojej była inna-bardziej zbita, bardziej jak krem. Miałam mleko kokosowe bio w puszce kupione w rosmannie (skład: 65% kokos, 45%woda)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aga Z.