Inspiracją do pieczenia chleba jaglanego był
przepis Matki Smakoterapii. Został on uproszczony i dopasowany do zaleceń dietetycznych naszego lekarza. Taka wersja jest idealna na śniadanie dla całej rodziny. My robimy od razu dwa (lepiej je piec osobno w piekarniku), bo znika bardzo szybko...
Potrzebujemy:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżka lnu złocistego
- łyżka pestek słonecznika
- ząbek czosnku lub kilka liści posiekanego czosnku niedźwiedziego
- szczypta soli
- kilka kropel cytryny
- kilka posiekanych liści bazylii
- garść wydrylowanych i pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
- odrobina wody (jeśli potrzeba)
Len złocisty i pestki słonecznika rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia i formujemy płaski placek o grubości około 1-1,5 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Oczywiście, jeśli ktoś preferuje chrupiące pieczywo - odpowiednio dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz