Jest to zdecydowanie nasze ulubione śniadanie. Nie znam
osoby, której by nie smakowało. Zapewni Wam dużo energii i sporą dawkę łatwo
przyswajalnego wapnia. Ponadto kasze jaglana powinna zagościć na stałe w Waszym
jadłospisie. My jemy ją codziennie. Jest zasadotwórcza, zawiera zbawienną dla
stawów krzemionkę. Ma działanie antywirusowe – stąd też dietę monojaglaną
zaleca się przy praktycznie każdej infekcji. Warto dodać, że kasza jaglana jest
niezwykle wdzięcznym składnikiem kulinarnym – można z niej zrobić praktycznie
wszystko. W chłodniejsze dni warto jest ją przed ugotowaniem podprażyć na
patelni. Będzie miała wtedy działanie
rozgrzewające.
Potrzebujemy:
- ugotowana kasza jaglana
- 100g maku
- 6-8 suszonych moreli
- 50g pestek słonecznika
- 5 jabłek
- rodzynki
Z uwagi na jednoczesne miksowanie i gotowanie masy makowej
przedstawiamy opis wykonania dania z pomocą Thermomixa. Przedstawiona powyżej
ilość składników w sam raz wystarcza nam na śniadanie dla 3 osób.
Mak, suszone morele i
pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem. Następnie obieramy i kroimy jabłka na
części. Jabłka, mak, morele i pestki słonecznika miksujemy w Thermomixie na
najwyższych obrotach na gładką masę, jednocześnie podgrzewając ją do 100 stopni.
Gdy masa makowa zacznie wrzeć, wyłączamy Thermomix. Wykładamy masę na kaszę
jaglaną w miseczkach i dodajemy rodzynki. Całość dokładnie mieszamy i serwujemy póki ciepłe :)
uwielbiam jaglankę! idealnie dobrane dodatki :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Agatko! My również ubóstwiamy jaglankę w każdej postaci :-)
Usuń