niedziela, 15 czerwca 2014

Kotlety jaglane (wegańskie, bezglutenowe)

Każdy z nas ma ochotę zjeść od czasu do czasu kotleta. Kotlety w wersji roślinnej są bardzo pożywne i stanowią ciekawy a także smaczny posiłek nawet dla tych osób, które nie są na diecie wegańskiej. Inspiracją dla tego przepisu były kotleciki stworzone przez prawdziwą jaglaną czarodziejkę Iwonkę na blogu Smakoterapia.

Przygotowaliśmy również zdrowszą wersję kotletów jaglanych, z uwagi na fakt, iż (jak się niedawno dowiedzieliśmy) pestki i nasiona mogą ulec utlenianiu po poddaniu ich działaniom wysokich temperatur i mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.



Potrzebujemy:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki pestek słonecznika
  • 2/3 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki lnu złocistego
  • 1 jabłko
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka pomidorów suszonych
  • pół łyżeczki kozieradki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka nasion kolenrdy
  • łyczeczka suszonego majeranku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
Ziarna słonecznika prażymy a następnie mielimy połowę z nich razem z pestkami dyni oraz nasionami lnu złocistego. Dodajemy obrane jabłko i miksujemy na gładką papkę.
Równolegle rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy całość mieszająć i dodając łyżeczkę soli. Kolejnym składnikiem są drobno pokrojone suszone pomidory. Następnie dodajemy kozieradkę i kurkumę. Mieszamy i dodajemy startą na tarce marchewkę. Na koniec dosypujemy kolendrę i dusimy całość na małym ogniu aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy ze smażonych warzyw liść laurowy i ziarna ziela angielskiego a następnie razem z kaszą jaglaną dodajemy je do zmielonych nasion. Całość dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy kolejno majeranek, sól do smaku (ew. trochę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta) oraz natkę pietruszki. Osoby gotujące zgodnie z TMC wiedzą, że kolejność składników nie jest przypadkowa. Takie wykonanie kotletów zapewni pełną harmonię ich smaku.
Gotową masę formujemy w kotlety (można smarować swoje dłonie olejem, tak aby masa do nich nie przywierała) a następnie kładziemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 40-60 minut (w zależności od tego, jak bardzo chrupiącą skórkę chcemy osiągnąć). W połowie pieczenia wskazane jest delikatnie obrócić kotlety na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...