czwartek, 12 czerwca 2014

Placki owsiane (wegańskie, bez cukru i mąki)

Początkiem naszej przygody z placuszkami owsianymi było znalezienie bardzo ciekawego przepisu na ich wykonanie na blogu - Qmam Kaszę (nasza propozycja tylko nieznacznie się różni od przepisu oryginalnego). Placuszki mogą być doskonałym śniadaniem - szczególnie polecamy je w chłodniejsze pory roku. Uwaga są bardzo uzależniające! Można jej jeść z konfiturami, syropem klonowym, wiórkami kokosowymi, świeżymi sezonowymi owocami itp.


Potrzebujemy:
  • garść moreli suszonych
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka pestek słonecznika
  • 2 średnie jabłka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 500ml płatków owsianych
  • łyżka soku z cytryny
  • 550ml wrzątku
Do wykonania ciasta potrzebny nam będzie wysokoobrotowy mikser. Placuszki będziemy wykonywali zgodnie z zasadami TMC, dzięki czemu będą smaczniejsze. Zaczynamy od wrzucenia do miksera słodkich produktów - moreli, siemienia lnianego, pestek słonecznika, startych jabłek oraz oliwy. Następnie wsypujemy płatki owsiane i mieszamy z cynamonem oraz kardamonem. Po chwili dodajemy odrobinę zimnej wody oraz sok z cytryny. Na koniec zalewamy całość wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby płatki nasiąknęły wodą. Całość miksujemy i smażymy cienkie placuszki na patelni pokrytej wysokiej jakości powłoką nieprzywierającą. W trakcie smażenia placuszki należy delikatnie obrócić na drugą stronę.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Z tego co się orientuję to płatki owsiane zawierają gluten, a podobno Pani/Pan macie go wycofać z diety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście owies zawiera gluten. Według mojego lekarza owies jest bardzo cennym składnikiem w zdrowej diecie. Trzeba jednak unikać za wszelką cenę pszenicy. Jest to tak genetycznie zmodyfikowane obecnie zboże, iż nikomu już nie służy. Wyjątek stanowi orkisz, który można bez obaw jeść. Jest bardzo wiele osób, które przy takich chorobach jest RZS wyklucza gluten z diety całkowicie. Czasem jest to robione troszkę na wyrost. Trzeba po prostu obserwować siebie... z czasem można się łatwiej zorientować jakie pokarmy nam szkodzą. Jeśli jednak rezygnujecie z glutenu z powodu choroby, to warto go w tych zdrowszych postaciach (tj: żyto, owies, czy jęczmień) włączyć do codziennego jadłospisu pozostałych, zdrowych domowników.

      Usuń
  2. Witam, polski owies zawiera gluten. Można jednak kupić w sklepach ze zdrowa żywnością płatki owsiane bezglutenowe, więc bez problemu mogą jeść go osoby nietolerujące gluten.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...