Czy ktoś kiedyś powiedział, że z kaszy jaglanej nie można
zrobić pysznego sosu do obiadu? Wszystkim niedowiarkom mówimy, że można... Sos ten
doskonale pasuje zarówno do warzyw, jak
i wegańskich kotlecików. O jego walorach zdrowotnych można pisać bez końca... Wyjątkowo
szybki i prosty w wykonaniu a my takie przepisy lubimy najbardziej!
Potrzebujemy:
- dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- dwie łyżki pestek słonecznika
- pęczek koperku
- kilka kropel cytryny
- łyżka oliwy z oliwek (można pominąć przy diecie niskotłuszczowej)
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- woda
Wszystkie składniki umieszczamy w szybkoobrotowym
kielichowym blenderze. Wody dodajemy stopniowo w małych ilościach aż do
uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy długo na najwyższych obrotach, aby wszystkie składniki dokładnie się rozdrobniły.
Oczywiście zachęcamy do stosowania innych świeżych ziół
zamiast koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz