niedziela, 22 czerwca 2014

Sos ziołowy na bazie kaszy jaglanej (wegański, bezglutenowy)



Czy ktoś kiedyś powiedział, że z kaszy jaglanej nie można zrobić pysznego sosu do obiadu? Wszystkim niedowiarkom mówimy, że można... Sos ten doskonale pasuje zarówno do warzyw, jak i wegańskich kotlecików. O jego walorach zdrowotnych można pisać bez końca... Wyjątkowo szybki i prosty w wykonaniu a my takie przepisy lubimy najbardziej!

 
Potrzebujemy:
  • dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • dwie łyżki pestek słonecznika
  • pęczek koperku
  • kilka kropel cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek (można pominąć przy diecie niskotłuszczowej)
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • woda
Wszystkie składniki umieszczamy w szybkoobrotowym kielichowym blenderze. Wody dodajemy stopniowo w małych ilościach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy długo na najwyższych obrotach, aby wszystkie składniki dokładnie się rozdrobniły.
Oczywiście zachęcamy do stosowania innych świeżych ziół zamiast koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...