niedziela, 1 czerwca 2014

Szarlotka na witariańskim spodzie (bez cukru, mąki, mleka i jaj – wegańska, bezglutenowa)



Nasza córeczka nazywa to ciasto „szarlotką pychotką”. Jego ogromną zaletą jest to, że nie trzeba go piec a więc robi się go ekspresowo. Podstawą deseru jest len złocisty – cudowne źródło Omega 3. Polecamy nie tylko wszystkim kuchennym leniuchom!

 
Potrzebujemy:

Spód ciasta:

  • 100g lnu złocistego (ew. siemienia lnianego)
  • 350g daktyli

Nadzienie:

  • 5 dużych jabłek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 goździk
  • odrobina soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka owocu bzu czarnego (lub szczypta kakao)

Len złocisty mielimy na mąkę. Odsypujemy dwie łyżki a do pozostałej części dokładamy daktyle i miksujemy. Daktyle zmieniają się w lepką, gęstą masę, która po niedługiej chwili - w zależności od rodzaju blendera (np.: w Termomixie około 40-60 sekundach, przy maksymalnych obrotach) - powinna w wyraźny sposób zacząć spowalniać pracę miksujących noży. Jest to znak, że nasze ciasto jest gotowe. Teraz wystarczy wyłożyć nim spód tortownicy, korzystając z odłożonej części siemienia lnianego jako mąki, by ciasto nie kleiło się do rąk. Ważne, aby wykleić również brzegi tortownicy, ponieważ nadzienie ciasta będzie półpłynne.

Teraz pora na nadzienie. Jabłka obieramy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę mąki z siemienia lnianego, która nam została, by zagęścić nadzienie. Następnie podgrzewamy całość, dodając stopniowo wszystkie przyprawy w przedstawionej kolejności (zgodnie z TMC). Po tym jak doprowadzimy nasze nadzienie do wrzenia, przelewamy je do tortownicy z ciastem.

Dajemy ciastu chwilę, by ostygło i posypujemy je ulubionymi startymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub sezonowymi owocami jagodowymi. Schładzamy w lodówce, by stężało. Najlepsze jest na następny dzień!

2 komentarze:

  1. Chyba najlepszy przepis na spod ciasta. Swieny pomysl by zmieszac z maka z siemienia lnianego. I nie trzeba pief. Super. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  2. To my się cieszymy, że spodobał Ci się ten przepis. Na spód ciasta możesz położyć wszystko co lubisz - my najczęściej dajemy owoce, krem czekoladowy lub orzechowy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...