piątek, 11 lipca 2014

Pasta słonecznikowa (wegańska, bezglutenowa)




Uwielbiamy pastę słonecznikową praktycznie w każdej odsłonie. W sklepach ze zdrową żywnością można dostać bardzo smaczną, gotową pastę w kilku smakach. Niestety  jest ona bardzo droga i zawiera olej słonecznikowy, który powinniśmy ograniczać. Tymczasem można ją łatwo przyrządzić samemu i dobrać takie składniki jakie Wam smakują. Pasta jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników, warzyw. A więc do dzieła!


 
Potrzebujemy:
  • szklanka pestek słonecznika
  • pęczek natki pietruszki
  • garść suszonych pomidorów
  • garść wydrylowanych zielonych oliwek
  • kilka gałązek świeżej bazylii (ew. duża garść rukoli)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka soli
Pestki słonecznika moczymy przez noc w zimnej wodzie i dokładnie odcedzamy. Suszone pomidory zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Następnie wszystkie składniki wkładamy do szybkoobrotowego blendera (łącznie z wodą, w której moczone były suszone pomidory). Miksujemy na gładką masę. I już!

Zamiast suszonej bazylii lub rukoli możemy użyć przygotowanego wcześniej pesto.

2 komentarze:

  1. Jadłam taką pastę ze słonecznika ale z dodatkiem jeszcze ogórka i cebuli drobno pokrojonej. Była pyszna ale nie miałam przepisu żeby samej zrobić i chyba właśnie nadszedł moment na mój wyrób. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecamy - tylko uważaj... na nas każda z past słonecznikowych działa silnie uzależniająco :-) Jemy ją jako dodatek do kanapek, z naleśnikami, z warzywami a nawet świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...