Uwielbiamy pastę słonecznikową praktycznie w każdej
odsłonie. W sklepach ze zdrową żywnością można dostać bardzo smaczną, gotową
pastę w kilku smakach. Niestety jest ona
bardzo droga i zawiera olej słonecznikowy, który powinniśmy ograniczać.
Tymczasem można ją łatwo przyrządzić samemu i dobrać takie składniki jakie Wam
smakują. Pasta jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników, warzyw. A więc
do dzieła!
Potrzebujemy:
- szklanka pestek słonecznika
- pęczek natki pietruszki
- garść suszonych pomidorów
- garść wydrylowanych zielonych oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii (ew. duża garść rukoli)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka soli
Zamiast suszonej bazylii lub rukoli możemy użyć przygotowanego wcześniej pesto.
Jadłam taką pastę ze słonecznika ale z dodatkiem jeszcze ogórka i cebuli drobno pokrojonej. Była pyszna ale nie miałam przepisu żeby samej zrobić i chyba właśnie nadszedł moment na mój wyrób. :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecamy - tylko uważaj... na nas każda z past słonecznikowych działa silnie uzależniająco :-) Jemy ją jako dodatek do kanapek, z naleśnikami, z warzywami a nawet świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup.
Usuń