niedziela, 27 lipca 2014

Pasta z fasoli adzuki (wegańska, bezglutenowa)

W każdej dobrze zbilansowanej diecie potrzebne jest białko. Rośliny strączkowe są jego doskonałym źródłem. Pamiętajcie tylko, iż w diecie dorosłego człowieka nie powinno się ich jeść zbyt często. My, zgodnie z zaleceniami naszego lekarza, jemy strączki dwa razy w tygodniu. Aby były bardziej lekkostrawne warto jest je namoczyć na noc. Wodę należy koniecznie odlać i gotować w świeżej z dodatkiem glona kombu.  Dziś proponujemy Wam pożywną pastę z fasoli adzuki. Fasola ta ma dużo właściwości leczniczych. Zalecana jest szczególnie osobom mającym nadmiar wody w organizmie.


Potrzebujemy:
  • szklanka ugotowanej fasolki adzuki
  • duża garść liści bazylii (lub 2 łyżki bazyliowego pesto)
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka wydrylowanych zielonych oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cząbru
Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem. Gdy namiękną odcedzamy je i wrzucamy razem z innymi składnikami do wysokoobrotowego blendera. Miksujemy na gładką masę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...