W każdej dobrze zbilansowanej diecie potrzebne jest białko. Rośliny strączkowe są jego doskonałym źródłem. Pamiętajcie tylko, iż w diecie dorosłego człowieka nie powinno się ich jeść zbyt często. My, zgodnie z zaleceniami naszego lekarza, jemy strączki dwa razy w tygodniu. Aby były bardziej lekkostrawne warto jest je namoczyć na noc. Wodę należy koniecznie odlać i gotować w świeżej z dodatkiem glona kombu. Dziś proponujemy Wam pożywną pastę z fasoli adzuki. Fasola ta ma dużo właściwości leczniczych. Zalecana jest szczególnie osobom mającym nadmiar wody w organizmie.
Potrzebujemy:
- szklanka ugotowanej fasolki adzuki
- duża garść liści bazylii (lub 2 łyżki bazyliowego pesto)
- kilka suszonych pomidorów
- kilka wydrylowanych zielonych oliwek
- ząbek czosnku
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cząbru
Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem. Gdy namiękną odcedzamy je i wrzucamy razem
z innymi składnikami do wysokoobrotowego blendera. Miksujemy na gładką masę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz