czwartek, 14 sierpnia 2014

Knedle jaglane (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Od czasu do czasu mamy ochotę na obiad na słodko. Knedle z kaszy jaglanej to jedno z naszych ulubionych dań w pełni lata. Znakomicie pasują do nich sosy owocowe (np. z malin, truskawek, czy brzoskwiń) lub czekoladowe (nasz sprawdzony przepis). Są bardzo sycące i zapewniają mnóstwo energii na resztę dnia.


Potrzebujemy:
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki lnu złocistego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 daktyle
  • kieliszek wody (opcjonalnie)
  • śliwki węgierki
Pestki słonecznika, len złocisty i daktyle miksujemy dokładnie w wysokoobrotowym blenderze. Dodajemy kaszę jaglaną z przyprawami i nadal miksujemy, ale na niższych obrotach, tak aby nie powstała zbyt jednolita masa, ponieważ trudno będzie wówczas formować knedle. Dodajemy wodę, jeśli ciasto jest zbyt suche.
Najłatwiej jest formować knedle lekko zmoczonymi w wodzie dłońmi. Odrywamy kawałek ciasta i rozpłaszczamy je na jednej dłoni możliwie tak cienko jak się da. Na ciasto wkładamy połówkę śliwki i zamykamy dłoń zlepiając kulę.
Gotowe knedle układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy 30 minut (175 stopni) z termoobiegiem.

2 komentarze:

  1. świetny pomysł na obiad, czy śniadanie! zwłaszcza, że mamy teraz owoców pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Niebawem podzielimy się przepisami na knedle w wersji słonej:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...