Uwielbiamy dynię! Kochamy ją w każdej postaci - przygotowanej na parze, duszonej, pieczonej a także w zupach. I taką właśnie lekką dyniową zupkę krem Wam proponujemy. Niestety trzeba sobie zdawać sprawę, iż zupy w postaci kremów są bardziej ciężkostrawne. Najzdrowiej jest bowiem jak wszystko sami dokładnie pogryziemy i w pełni wykorzystamy enzymy znajdujące się w naszej ślinie. No cóż... od czasu do czasu chyba można sobie zrobić malutkie odstępstwo?
Potrzebujemy:
- 1 dynia hokkaido lub mała dynia piżmowa
- 2 marchewki
- mała pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- plaster imbiru
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta kminku
- szczypta rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- woda (około litra - w zależności od wielkości warzyw oraz preferowanej gęstości kremu)
Umyte i obrane warzywa kroimy w niewielkie cząstki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy następnie rozgniecione ząbki czosnku, plaster imbiru, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i pieprz do smaku. Po chwili solimy gotujący się wywar a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ostatnim składnikiem jest gałka muszkatołowa. Zupę gotujemy około 20 minut, a następnie dokładnie miksujemy.
Tak przygotowana zupa jest wskazana dla osób na diecie niskotłuszczowej. My przed podaniem dodajemy odrobinę dobrej jakości zdrowego oleju - np. lnianego.
dynia hokkaido rządzi w każdej potrawie!! uwielbiam ten krem!! :)
OdpowiedzUsuńMy też ją uwielbiamy! Szkoda tylko, że w krojeniu to taka twarda sztuka :-)
Usuń