sobota, 23 sierpnia 2014

Kremowa zupa dyniowa (wegańska, bezglutenowa)

Uwielbiamy dynię! Kochamy ją w każdej postaci - przygotowanej na parze, duszonej, pieczonej a także w zupach. I taką właśnie lekką dyniową zupkę krem Wam proponujemy. Niestety trzeba sobie zdawać sprawę, iż zupy w postaci kremów są bardziej ciężkostrawne. Najzdrowiej jest bowiem jak wszystko sami dokładnie pogryziemy i w pełni wykorzystamy enzymy znajdujące się w naszej ślinie. No cóż...  od czasu do czasu chyba można sobie zrobić malutkie odstępstwo?


Potrzebujemy:
  • 1 dynia hokkaido lub mała dynia piżmowa
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • plaster imbiru
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • szczypta rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku 
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • woda (około litra - w zależności od wielkości warzyw oraz preferowanej gęstości kremu)
Umyte i obrane warzywa kroimy w niewielkie cząstki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy następnie rozgniecione ząbki czosnku, plaster imbiru, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i pieprz do smaku. Po chwili solimy gotujący się wywar a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ostatnim składnikiem jest gałka muszkatołowa. Zupę gotujemy około 20 minut, a następnie dokładnie miksujemy.

Tak przygotowana zupa jest wskazana dla osób na diecie niskotłuszczowej. My przed podaniem dodajemy odrobinę dobrej jakości zdrowego oleju - np. lnianego.

2 komentarze:

  1. dynia hokkaido rządzi w każdej potrawie!! uwielbiam ten krem!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też ją uwielbiamy! Szkoda tylko, że w krojeniu to taka twarda sztuka :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...