poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sos czekoladowy (bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Sos czekoladowy zaczęliśmy robić inspirując się przepisem na krem czekoladowy Iwony Zasuwy (Smakotererapia) modyfikując jego skład do naszych zaleceń dietetycznych. Używamy go najczęściej jako polewę do ciast, kaszy jaglanej, knedli jaglanych a także innych słodkich dań. Nasza córeczka jest od niego uzależniona i musimy go jej dozować! Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnej czekolady i można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. Warto jednak pamiętać, że w jego składzie występuje karob. Mimo iż jest on zdecydowanie zdrowszy niż kakao, to nie należy go nadużywać, gdyż jest dość ciężkostrawny. Jednak raz w tygodniu, zdaniem naszego cudownego lekarza, na pewno nie zaszkodzi. A więc smacznego!


Potrzebujemy:
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki daktyli
  • spora garść orzechów włoskich
  • łyżka karobu
  • szczypta cynamonu
  • woda
Daktyle wraz z orzechami dokładnie miksujemy w wysokoobrotowym blenderze. Następnie dodajemy  kaszę jaglaną z karobem, cynamonem i długo miksujemy, stopniowo dodając wodę, tak aby uzyskać odpowiadającą konsystencję. W zależności od ilości wody, możemy otrzymać gęsty krem, sos lub napój.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...