Sos czekoladowy zaczęliśmy robić inspirując się przepisem na krem czekoladowy Iwony Zasuwy (
Smakotererapia) modyfikując jego skład do naszych zaleceń dietetycznych. Używamy go najczęściej jako polewę do ciast, kaszy jaglanej, knedli jaglanych a także innych słodkich dań. Nasza córeczka jest od niego uzależniona i musimy go jej dozować! Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnej czekolady i można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. Warto jednak pamiętać, że w jego składzie występuje karob. Mimo iż jest on zdecydowanie zdrowszy niż kakao, to nie należy go nadużywać, gdyż jest dość ciężkostrawny. Jednak raz w tygodniu, zdaniem naszego cudownego lekarza, na pewno nie zaszkodzi. A więc smacznego!
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki daktyli
- spora garść orzechów włoskich
- łyżka karobu
- szczypta cynamonu
- woda
Daktyle wraz z orzechami dokładnie miksujemy w wysokoobrotowym blenderze. Następnie dodajemy kaszę jaglaną z karobem, cynamonem i długo miksujemy, stopniowo dodając wodę, tak aby uzyskać odpowiadającą konsystencję. W zależności od ilości wody, możemy otrzymać gęsty krem, sos lub napój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz