niedziela, 28 września 2014

Zapiekanka jaglano-warzywna a la lasagne (wegańska, bezglutenowa)

Większość dostępnych makaronów do zrobienia lasagne jest z mąki pszennej. Dlatego wpadliśmy na pomysł by zastąpić makaron kaszą jaglaną i proszę... Nam smakowało. :-) Danie przypadło też do gustu naszym mięsożernym członkom rodziny i tym, którzy nie lubią warzyw.


Potrzebujemy:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód i boki rozsmarowujemy masę na chleb jaglany. Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy warstwami pokrojone warzywa i całość dokładnie zalewamy sosem beszamelowym. Naszą zapiekankę wkładamy do pieca i pieczemy ok. godzinę czasu w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia. Podana od razu na gorąco nie będzie wystarczająco zwięzła i zamiast lasagne zaserwujemy gęstą zupę warzywną :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...