Lubicie chałwę? Jeśli tak przedstawiamy ją w zdrowszej wersji. Sezam ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego wapnia. Można zamiast syropu klonowego zastosować miód. Bardzo prosty i smaczny deser dla wszystkich lubiących słodycze.
Potrzebujemy:
- 250g sezamu niełuskanego
- 5 łyżek tahini
- 5 łyżek syropu klonowego (wedle smaku)
- 2 garście rodzynek
- 2 garście orzechów włoskich
ŚWIETNY PRZEPIS! CHĘTNIE WYKORZYSTAM GO W TWORZENIU DOMOWYCH SŁODKOŚCI! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę się zabrać za wyrób domowej chałwy! :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna wykorzystac ta chalwe jako spod do tarty?
OdpowiedzUsuńPewnie :-) Ale musisz pamiętać, że w tej wersji będzie to strasznie kaloryczne ciasto. Ponadto jak źle zmielisz składniki może też się trochę kruszyć.
Usuń