Jeśli nie potraficie się przekonać do duszonego jarmużu to ten przepis może się okazać strzałem w dziesiątkę. Nie znam osoby, która nie lubiłaby jarmużu w tej postaci. Przekąska ta smakuje nawet największym mięsożercom. Sezon na jarmuż jest w pełni i warto to wykorzystać. Chipsy szybko "łapią" wilgoć z powietrza, dlatego najlepiej je jeść zaraz po przygotowaniu. Jarmużu nie można piec w zbyt wysokiej temperaturze - bardzo łatwo się przypala.
Potrzebujemy:
Umyte i osuszone liście jarmużu odkrawamy od twardych łodyg, a następnie kroimy na drobne kawałki o średnicy około 2-3 cm i układamy równomiernie na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Całość delikatnie posypujemy solą i możemy wkładać do rozgrzanego piekarnika. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia temperatura i długość pieczenia. U nas wystarczy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 125 stopni z funkcją termoobiegu. Smak chipsów można wzbogacić ulubionymi przyprawami, ale my cieszymy się naturalnym smakiem jarmużu.
również ostatnio robiłam i są super!
OdpowiedzUsuńTeż je kochamy a nasza córeczka wręcz na nie się rzuca :-)
OdpowiedzUsuń