Jarmuż bardzo lubimy jeść jako dodatek do obiadu, bądź w postaci chipsów jako samodzielne danie. Nie potrafimy zrozumieć dlaczego to doskonałe, bogate w wapń warzywo jest tak bardzo w naszym kraju niedoceniane. Gorąco zachęcamy byście przywrócili je do łask. Należy do rodziny kapustnych, ma niezwykłe zdolności przeciwzapalne i antybakteryjne. Zatem warto by jarmuż zagościł w jadłospisie każdego dbającego o zdrowie łasucha.
Potrzebujemy:
- pęczek jarmużu
- łyżka oliwy z oliwek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta bazylii
- szczypta czosnku niedźwiedziego
- pomidor
- mała marchewka
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
Przygotowania dla naszego głównego gościa zakończone. Dokładnie umyty jarmuż siekamy na cząstki i dodajemy do reszty składników cały czas mieszając. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę wody i solimy do smaku. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz