sobota, 25 października 2014

Masło orzechowe (wegańskie, bezglutenowe)

Jeśli lubicie masło orzechowe to w tej wersji powinno Wam smakować. Gorąco Was namawiamy do samodzielnego przygotowania tego przysmaku w domu. Dzięki temu macie pewność, że użyte do jego wykonania  produkty były najlepszej jakości. Kupne masła pozostawiają pod tym względem wiele do życzenia. Jeśli do ich produkcji wykorzystane zostały zjełczałe orzechy, stają się toksyczne. Do zrobienia masła możecie wykorzystać dowolny rodzaj orzechów, które lubicie i dobrze tolerujecie. Przepis ten zalicza się do wyjątkowo szybkich i prostych. Bardzo przydatny do przygotowania zdrowej i pożywnej przekąski dla dzieci.


Potrzebujemy:
  • 150 g orzechów (u nas po równo włoskich, macademia i pekan)
  • 5 łyżek delikatnego w smaku oleju (np. z pestek winogron)
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub innej ulubionej substancji słodzącej)
  • szczypta soli
Orzechy mielimy w wysoko obrotowym mikserze lub młynku do kawy na mąkę. Następnie na mniejszych obrotach ucieramy masę orzechową razem z olejem, który dodajemy stopniowo. Ostatnimi składnikami jest syrop klonowy oraz sól. Całość dokładnie miksujemy.

4 komentarze:

  1. Smacznie i świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, właśnie tego szukałam. muszę się w końcu zabrać za domowe mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe masło orzechowe bez zbędnych ulepszaczy! pycha i najlepsze w nim jest to, że można je robić z dowolnie połączonych orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafiłaś w samo sedno Magdo. Staramy się za wszelką cenę unikać przetworzonych, gotowych produktów.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...