Potrzebujemy:
- ugotowana kasza jaglana
- 5 jabłek
- 5 suszonych moreli
- 1 łyżka orzechów (włoskich lub pekan)
- 3 łyżki czarnego sezamu
- rodzynki
Z uwagi na jednoczesne miksowanie i gotowanie polewy jabłkowej przedstawiamy opis wykonania dania z pomocą Thermomixa. Przedstawiona powyżej
ilość składników w sam raz wystarcza nam na śniadanie dla 3 osób.
Obieramy i kroimy jabłka na części. Owoce wrzucamy do Thermomixa razem z morelami, orzechami i sezamem. Całość miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę, jednocześnie podgrzewając ją do 100 stopni. Gdy masa makowa zacznie wrzeć, wyłączamy Thermomix. Wykładamy masę na kaszę jaglaną w miseczkach i dodajemy rodzynki. Całość dokładnie mieszamy i serwujemy póki ciepłe :)
kasza jaglana na słodko.. świetnie! :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńbrzmi naprawdę cudownie, ale niestety nie posiadam Thermomixa... czy da się sporządzić ten specjał bez jednoczesnego podgrzewania, przy użyciu blendera?
OdpowiedzUsuńPowinno również wyjść bez podgrzewania - potrzebny tylko dobry (szybkoobrotowy) blender. Należy tylko mieć świadomość, że sos bez zagotowania będzie mniej lekkostrawny.
UsuńCzy przy monodiecie jaglanej można dodawać jabłka itp czy je się sama kasze bez niczego? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa diecie monojaglanej je się samą kaszę i nic innego. Nawet nie powinno się jej solić.
OdpowiedzUsuń