niedziela, 16 listopada 2014

Placki ziemniaczane babci Marysi (wegańskie, bezglutenowe)

Byliśmy dziś na wspaniałym obiedzie u dziadków. Babcia Marysia zaserwowała nam placki ziemniaczane (w znacznie zdrowszej od tradycyjnych wersji), które były tak smaczne, że od razu postanowiliśmy zamieścić jej przepis na blogu. Dziadek uwieńczył kulinarne dzieło swoim aparatem, za co mu serdecznie dziękujemy:-) Któż by uwierzył, że potrawa przygotowana z zaledwie kilku składników może tak smakować! Przywracajcie zatem ziemniaki do łask...


Potrzebujemy:
  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Obieramy ziemniaki i cebulę. Wszystkie składniki miksujemy w szybkoobrotowym blenderze lub robocie kuchennym na gładką masę. Smażymy małe placki na suchej patelni pokrytej wysokiej jakości powłoką nieprzywierającą. Po zarumienieniu się delikatnie przewracamy na drugą stronę. Nic prostszego :)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jasne! Mąkę pszenną już dawno wyrzuciliśmy do kosza:-) Jest tak zmodyfikowana genetycznie, że z jej trawieniem miałyby problemy nawet strusie. Całe szczęście, iż są sposoby by ją w kuchni ostatecznie wyeliminować...

      Usuń
  2. A z czym polecacie? Same, z surówką, czy z jakimś sosikiem? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo zależy Asiu od tego, czy placki jesz na obiad, czy na kolację. Jeśli na kolację to każda forma surowizny odpada, ale za to możesz sobie zrobić warzywka na parze. Na obiad surówka może być. Lubisz kapustę kiszoną? To wspaniała zimowa bomba witaminowa, która bardzo pasuje do tego dania. Sosik grzybowy (duszone na wodzie suszone grzybki, albo pieczarki z cebulą i rozmarynem), pomidorowy też.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale czy z samych ziemniaków się nie rozpadną?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...