poniedziałek, 24 listopada 2014

Wężymord (skorzonera) w beszamelu jaglanym

Często chodzimy po sklepach i szukamy egzotycznych nowości, nie doceniając tego, co rośnie w naszym kraju. Czy słyszeliście o warzywie zwanym wężymordem? Jeśli macie ochotę na coś, co bardzo przypomina w smaku szparagi to koniecznie powinniście go spróbować. W przeciwieństwie do szparagów wężymord nie ma włókien i jest łatwiejszy w przygotowaniu. Ma bardzo dużo wapnia i witamin: B1, B2, C i E. Polecany jest osobom cierpiącym na depresję, cukrzycę; stymuluje układ odpornościowy. Przynosi ulgę w kaszlu. Czegóż chcieć więcej? Sezon tego cudownego daru natury w pełni... Mniam :-)



Potrzebujemy:
  • kilka korzeni wężymorda
  • szklanka sosu beszamelowego (patrz nasz przepis)
Dokładnie umyte korzenie wężymorda gotujemy przez 20 minut w lekko osolonej wodzie lub na parze. Można obrać je wcześniej, ale wówczas podczas gotowania stracimy trochę wspaniałych wartości tego warzywa. Ugotowane korzenie obieramy z ciemnej skórki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem beszamelowym i wkładamy na 20 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Idealny dodatek do obiadu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...