Do robienia słodyczy ze strączków namówiła nas nasza kochana pani doktor. Świetnie nadaje się do tego fasola adzuki a także fasola czerwona. Można z nich robić ciasteczka, kremy, musy - istny raj dla łasuchów. Dziś przygotowaliśmy bajaderki z fasoli adzuki. Robi się je błyskawicznie. Trzeba tylko pamiętać by poprzedniego dnia namoczyć fasolę na noc.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli adzuki
- 1 szklanka daktyli (lub więcej, w zależności od wrażliwości na słodki smak)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
Wszystkie składniki mielimy w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę. Masa wychodzi dość gęsta. Bardzo dobrze odchodzi od dłoni, więc jest wygodna w formowaniu. Tworzymy z niej kule lub wkładamy do foremek. Na koniec zdobimy wiórkami kokosowymi i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz