Każdy miłośnik TMC doskonale wie, że zimą powinno się być ostrożnym z jedzeniem surowych warzyw i owoców. Wyjątek może stanowić surówka z fenkuła, gdyż ma on działanie rozgrzewające, co jest bardzo rzadkie wśród roślin. Ma bardzo dużo witaminy C, przynosi ulgę w kaszlu i przeziębieniach. Powinien być doceniany wśród wszystkich młodych mam - wspomaga laktację, łagodzi kolki u dzieci. Uwaga zakochani - to świetny afrodyzjak :-). Jeśli lubicie anyżowy smak to fenkuł powinien często gościć na Waszych stołach.
Potrzebujemy:
- 2-3 bulwy fenkuła
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- odrobina świeżego imbiru
- maleńka szczypta soli
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
Zaczynamy od sosu. Mieszamy syrop daktylowy z olejem, a następnie dodajemy bardzo drobno posiekany imbir. Kolejnymi składnikami jest woda z solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy. Dolewamy go po trochu aż do uzyskania optymalnej równowagi między smakiem kwaśnym i słodkim. Jak w przepisach TMC, kolejność dodawania składników nie jest przypadkowa.
Sosem polewamy cienko pokrojony fenkuł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz