Nie wiem, czy jedliście kiedyś zupę krem z jarmużu - jeśli nie, to koniecznie powinniście :-) My pierwszy raz próbowaliśmy tej zupy na feriach w Farfurnii w Zawadce Rymanowskiej i tak nam zasmakowała, że postanowiliśmy odtworzyć jej smak sami. Jest bardzo prosta w przygotowaniu - idealne danie na obiad lub kolację. Jedyną trudnością może być zakupienie jarmużu. Cześć z Was skarży się, że nie jest łatwo go dostać. Warto jednak poszukać, bo warzywko to jest mega zdrowe i smaczne. Zastosować je można w kuchni na tysiąc sposobów.
Potrzebujemy:
- 0,5 kg jarmużu
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła lub oliwy z oliwek
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szczypta kminku
- szczypta kozieradki
- szczypta kurkumy
- sól
Równolegle na patelni podsmażamy na tłuszczu pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy poszatkowany jarmuż. Po chwili duszenia wrzucamy rozgnieciony czosnek. Podlewamy wodą i dusimy przez około 30 minut.
Na koniec dokładnie miksujemy uduszony jarmuż z wywarem. Solimy do smaku.
Czy marchewki i ziemniaki też na końcu ze wszystkim blendujemy?
OdpowiedzUsuńTak. Blendujemy również marchewki i ziemniaki. Wychodzi bardzo gęsty krem. Oczywiście można zgodnie z własnymi preferencjami rozcieńczyć później wodą.
UsuńJa robiłam z kaszą jaglaną zamiast ziemniaków i tez bardzo mi smakowała.
OdpowiedzUsuńZ kaszą jaglaną też nam bardzo smakuje. Tylko taka zupka nie nadaje się do wykorzystania na kolację. Kasz w późniejszych porach dnia nie powinno się jeść.
Usuń