poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa krem z jarmużu (wegańska, bezglutenowa)


Nie wiem, czy jedliście kiedyś zupę krem z jarmużu - jeśli nie, to koniecznie powinniście :-) My pierwszy raz próbowaliśmy tej zupy na feriach w Farfurnii w Zawadce Rymanowskiej i tak nam zasmakowała, że postanowiliśmy odtworzyć jej smak sami. Jest bardzo prosta w przygotowaniu - idealne danie na obiad lub kolację. Jedyną trudnością może być zakupienie jarmużu. Cześć z Was skarży się, że nie jest łatwo go dostać. Warto jednak poszukać, bo warzywko to jest mega zdrowe i smaczne. Zastosować je można w kuchni na tysiąc sposobów.






Potrzebujemy:
  • 0,5 kg jarmużu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta kminku
  • szczypta kozieradki
  • szczypta kurkumy
  • sól
Ziemniaki i marchewkę gotujemy na wywar w około litrze wody wraz z ziołami (zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem, kozieradką, kurkumą) oraz solą.

Równolegle na patelni podsmażamy na tłuszczu pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy poszatkowany jarmuż. Po chwili duszenia wrzucamy rozgnieciony czosnek. Podlewamy wodą i dusimy przez około 30 minut.

Na koniec dokładnie miksujemy uduszony jarmuż z wywarem. Solimy do smaku.

4 komentarze:

  1. Czy marchewki i ziemniaki też na końcu ze wszystkim blendujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Blendujemy również marchewki i ziemniaki. Wychodzi bardzo gęsty krem. Oczywiście można zgodnie z własnymi preferencjami rozcieńczyć później wodą.

      Usuń
  2. Ja robiłam z kaszą jaglaną zamiast ziemniaków i tez bardzo mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszą jaglaną też nam bardzo smakuje. Tylko taka zupka nie nadaje się do wykorzystania na kolację. Kasz w późniejszych porach dnia nie powinno się jeść.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...