środa, 11 marca 2015

Flaczki z boczniaków (wegańskie, bezglutenowe)

Boczniaki mogą świetnie imitować flaczki. Jest to jedna z popularniejszych potraw, którą przygotowuje się na bazie tych wspaniałych grzybów. Ponieważ kupiliśmy ostatnio sporą ilość dorodnych boczniaków to od razu część z nich przerobiliśmy na grzybową zupę :-) Flaczki z boczniaków śmiało możecie zaserwować nawet przy Wielkanocnym stole.



Potrzebujemy:
  • 0,5 kg świeżych boczniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • pietruszka
  • dwie marchewki
  • ząbek czosnku
  • plasterek imbiru
  • łyżka majeranku
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz do smaku
Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno poszatkowaną marchewkę i pietruszkę oraz boczniaki pokrojone w cienkie paski imitujące flaczki. Dusimy przez kilkanaście minut na małym ogniu z wszystkimi przyprawami (czosnek, imbir, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) i dodanym po chwili sosem sojowym. Następnie całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut. Na koniec solimy do smaku.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...