piątek, 13 marca 2015

Komosanka - "owsianka" z quinoa (bezglutenowa, wegańska)

Uwielbiamy komosę ryżową i z tego powodu często na śniadanie jemy komosankę, czyli coś co do zasady bardzo przypomina zwykłą owsiankę. Jest to bardzo szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. "Owsiankę" można praktycznie zrobić z prawie każdych płatków. Nam smakuje też jej jaglana wersja.
Jeśli tylko macie finansowe możliwości gorąco Was namawiamy do zakupu płatkownika i przyrządzenia własnych płatków w domu. Robi się je błyskawicznie. Dzięki temu sprytnemu urządzeniu macie świadomość, że jecie najwyższej jakości i zawsze świeże płatki.



Potrzebujemy:
  • 250g płatków z komosy ryżowej (u nas z czerwonej)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 3 suszone morele
  • 3 daktyle
  • garść pestek słonecznika
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 1 suszona gruszka (opcjonalnie)
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • masło (opcjonalnie)
  • gorąca woda
Płatki zalewamy wrzątkiem, tak by wchłonęły całą wodę i uzyskały konsystencję płynnej pasty. Masę cały czas mieszamy podgrzewając na małym ogniu i dodając posiekane bakalie oraz kawałek masła (oczywiście pomijamy ten składnik, jeśli chcemy uzyskać wersję wegańską komosanki). Gotujemy kilkanaście minut.

Równolegle miksujemy jabłka z cynamonem i kardamonem na mus. W przypadku, gdy nie możemy jeść surowizny, powstały mus przegotowujemy.

Ugotowaną komosankę serwujemy polaną musem jabłkowym.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...