niedziela, 22 marca 2015

Naleśniki z amarantusa (wegańskie, bezglutenowe)

Naleśniki z amarantusa to doskonały sposób na włączenie w codzienne posiłki tego wartościowego, bezglutenowego zboża. Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia,  magnezu oraz cennego skwalenu, opóźniającego procesy starzenia.
Niestety przepis ten nie jest prosty w wykonaniu. My musieliśmy poświęcić kilka porwanych naleśników, zanim doszliśmy do wprawy. Ale nie można się zniechęcać. Na pewno przygodę z wegańskimi, bezglutenowymi naleśnikami powinno się rozpocząć od gryczanych, które bez porównania łatwiej jest usmażyć.



Potrzebujemy:
  • 500 g mąki z amarantusa
  • 900 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy. Na rozgrzanej, suchej patelni o bardzo dobrej jakości powierzchni nieprzywierającej smażymy dość grube (około 2-3 mm) naleśniki. Każdy naleśnik przewracamy na drugą stronę, jak będzie już dobrze wypieczony. Jest to dość trudna i delikatna operacja. Najlepiej wspomóc się szeroką i cienką łopatką.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...