poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Chałwa lniana (bez cukru, wegańska, bezglutenowa)


Uwielbiamy chałwę... Niestety nasza córeczka jest uczulona na sezam i bardzo przeżywa jak nie może jeść tego co jej rodzice. I tak postanowiliśmy zrobić coś co do złudzenia będzie przypominało chałwę by dziecku nie było przykro patrzeć na objadających się tym przysmakiem dorosłych. Zamiast sezamu użyliśmy lnu i eksperyment się powiódł. Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega-3, wpływających m.in. bardzo korzystnie na pamięć, zdolności i poziom inteligencji. Ktoś nam kiedyś co prawda powiedział, że dzieci dzielą się na genialne i te cudze, ale może mimo wszystko warto jest zapewnić odpowiednią dawkę kwasów omega-3 w diecie naszych małych omnibusów? Dorosłym też nie zaszkodzi. :-)


Potrzebujemy:
  • 100 g nasion lnu złocistego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (zamiennie miodu lub innego syropu)
  • kilka orzechów włoskich (lub pecan)
  • garść rodzynek
Len złocisty miksujemy w szybkoobrotowym mikserze (lub młynku do kawy) na mąkę. Dodajemy olej kokosowy oraz syrop klonowy (w ilości odpowiadającej naszym upodobaniom). Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane bakalie i po wymieszaniu, wykładamy do małych foremek. Świetnie sprawdzają się foremki silikonowe. Najlepiej schłodzić chałwę w lodówce, dzięki czemu nie będzie się kruszyła.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe, muszę wypróbować, choć pewnie nie dodam rodzynek. Lubię je, ale jakoś chałwę wolę bez :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...