wtorek, 14 kwietnia 2015

Podpłomyk gryczany (wegański, bezglutenowy)

Podpłomyki gryczane to nasz kolejny zastępnik pieczywa. Jest to obecnie ulubiony "chlebek" naszego dziecka, który bardzo chętnie zabiera ze sobą do przedszkola na drugie śniadanie. Z całego serca namawiamy Was byście sami przygotowywali pieczywo dla swoich pociech. Podpłomyki to całkiem niezła opcja - są zdecydowanie mniej śluzotwórcze od dostępnego w sklepach pieczywa.

Ku naszemu zaskoczeniu podpłomyki gryczane okazały się być dość delikatne w smaku. Jak dodacie do nich za mało wody to będą gumowate...



Potrzebujemy:
  • 300g drobno zmielonej mąki z niepalonej kaszy gryczanej
  • 350ml wody
  • łyżeczkę soli
  • szczyptę zmielonego kminku
Mąkę miksujemy razem z wodą, solą i kminkiem na ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 25 minut. Podpłomyk najlepiej jest kroić po ostygnięciu.

Aby osiągnąć jeszcze lepszej jakości podpłomyki, warto zakupić kamień szamotowy do piekarnika. U nas sprawdza się doskonale. Małgosiu dziękujemy Ci za jego zarekomendowanie :).

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że się sprawdza :-) A ja dziękuję za pomysł z pieczeniem na papierze, nie mam już problemu z przyklejaniem ciasta i częściej używam kamienia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...