Ku naszemu zaskoczeniu podpłomyki gryczane okazały się być dość delikatne w smaku. Jak dodacie do nich za mało wody to będą gumowate...
Potrzebujemy:
- 300g drobno zmielonej mąki z niepalonej kaszy gryczanej
- 350ml wody
- łyżeczkę soli
- szczyptę zmielonego kminku
Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 25 minut. Podpłomyk najlepiej jest kroić po ostygnięciu.
Aby osiągnąć jeszcze lepszej jakości podpłomyki, warto zakupić kamień szamotowy do piekarnika. U nas sprawdza się doskonale. Małgosiu dziękujemy Ci za jego zarekomendowanie :).
Cieszę się, że się sprawdza :-) A ja dziękuję za pomysł z pieczeniem na papierze, nie mam już problemu z przyklejaniem ciasta i częściej używam kamienia.
OdpowiedzUsuń