sobota, 20 czerwca 2015

Placki orkiszowe z jabłkiem (wegańskie, bez cukru)

Placki uwielbia nasze dziecko pod każdą postacią. Stąd staramy się wymyślać coraz to nowsze wersje tego dania. Najchętniej jemy je na śniadania - dają świetny zastrzyk energii na początku dnia. Można je podawać same, ale nasza pociecha preferuje z dodatkiem konfitury śliwkowej, bądź brzoskwiniowej. Smaczne są też z polewą truskawkową i malinową.



Potrzebujemy:
  • 300 g mąki z pełnego ziarna orkiszu
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jabłka
  • 50 g suszonych moreli
  • szczyptę cynamonu
  • szczyptę kardamonu
Jabłka ścieramy na tarce a morele szatkujemy na drobne cząstki (my wspomagamy się w tych czynnościach Thermomixem). Następnie dokładnie mieszamy owoce ze wszystkimi innymi składnikami. Najlepiej wykorzystać do tego celu mikser. Masę wykładamy łyżką na rozgrzaną suchą patelnię z dobrej jakości powłoką nieprzywierającą. Formujemy małe cienkie placuszki, które smażymy z obydwu stron.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...