środa, 17 czerwca 2015

Podpłomyk z komosy ryżowej (wegański, bezglutenowy)

Jeśli lubicie komosę ryżową to powinniście koniecznie przygotować zrobiony z niej podpłomyk. Ma bardzo ciekawy, wytrawny smak i zdajemy sobie sprawę, iż nie wszystkim przypadnie do gustu. Staramy się często jeść komosę. Tak jak już Wam pisaliśmy jest bardzo cennym zbożem i warto jest uwzględnić ją w diecie.



Potrzebujemy:
  • 300g ziaren białej komosy ryżowej
  • 350ml wody
  • łyżeczkę soli
  • szczyptę zmielonego kminku
  • szczyptę zmielonej czarnuszki
Ziarna komosy ryżowej mielimy na mąkę w wysokoobrotowym blenderze. Miksujemy ją razem z wodą, solą, czarnuszką i kminkiem na ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 25 minut. Podpłomyk najlepiej jest kroić po ostygnięciu.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...