Jeśli lubicie komosę ryżową to powinniście koniecznie przygotować zrobiony z niej podpłomyk. Ma bardzo ciekawy, wytrawny smak i zdajemy sobie sprawę, iż nie wszystkim przypadnie do gustu. Staramy się często jeść komosę. Tak jak już Wam pisaliśmy jest bardzo cennym zbożem i warto jest uwzględnić ją w diecie.
Potrzebujemy:
- 300g ziaren białej komosy ryżowej
- 350ml wody
- łyżeczkę soli
- szczyptę zmielonego kminku
- szczyptę zmielonej czarnuszki
Ziarna komosy ryżowej mielimy na mąkę w wysokoobrotowym blenderze. Miksujemy ją razem z wodą, solą, czarnuszką i kminkiem na ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 25 minut. Podpłomyk najlepiej jest kroić po ostygnięciu.
bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuń