wtorek, 11 sierpnia 2015

Budyń jaglany (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Mimo upału nasza córeczka codziennie upomina się o deser. Niestety dziś nie dało się sprawy załatwić surowymi owocami, bo latorośl stanowczo zażądała czegoś innego. I tak, przy radosnych okrzykach malucha, zaczęliśmy przygotowywać budyń jaglany. Bardzo przydatny do jego wykonania jest Thermomix, ale inny, dobry blender też da radę. Budyń bardzo dobrze  komponuje się z sezonowymi owocami i przygotowanymi na ich bazie polewami.


Potrzebujemy:
  • garść daktyli (5-6 sztuk)
  • garść orzechów makadamia (8-10 sztuk)
  • szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżkę oleju kokosowego
  • łyżkę karobu
  • szczyptę cynamonu
  • ok. szklanki wody
Daktyle wraz z orzechami dokładnie miksujemy w wysokoobrotowym blenderze. Następnie dodajemy kaszę jaglaną z karobem, cynamonem i olejem kokosowym. Całość długo miksujemy, stopniowo dodając wodę, tak aby uzyskać konsystencję śmietany. Następnie masę podgrzewamy aż do zawrzenia i przelewamy do salaterek. Budyń gęstnieje po kilku godzinach (lub szybciej w lodówce).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...