Fasolka po bretońsku to nasz smak dzieciństwa. Kojarzy nam się przede wszystkim z wakacjami i wyjazdami na kolonie i obozy:-) Postanowiliśmy odtworzyć jej smak w wegańskiej wersji, dodatkowo zgodnej z zaleceniami TMC. Szybkie danie, bardzo dobrze smakuje kolejnego dnia. Do jej przygotowania używamy najczęściej domowego przecieru pomidorowego - warto jest przygotować jego sporą ilość w sezonie, bo jest świetnym dodatkiem do wielu potraw.
Potrzebujemy:
- ugotowaną białą fasolę (ze 250g suchej fasoli)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- dużą cebulę
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- szczyptę kminku
- szczyptę cząbru
- łyżkę majeranku
- małą szczyptę kurkumy
- łyżkę sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Na gorącej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy poszatkowaną cebulę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, kminek, cząber oraz majeranek. Podlewamy sosem sojowym i solimy a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Kolejnym składnikiem jest odrobina kurkumy. Ciągle mieszając dodajemy odrobinę oliwy a następnie świeżo mielonego pieprzu. Dusimy kilka minut a na koniec dodajemy królową naszej potrawy - białą fasolę. Dusimy wszystko przez około 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy soli, jeśli potrzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz