Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 średnie jabłka
- garść moreli suszonych
- łyżkę siemienia lnianego
- łyżkę pestek słonecznika
- łyżkę oleju kokosowego
- dużą szczyptę cynamonu
- szczyptę kardamonu
- odrobinę soli
- kilka kropel soku z cytryny
Do wykonania ciasta potrzebny nam będzie wysokoobrotowy mikser. Placuszki będziemy wykonywali zgodnie z zasadami TMC, dzięki czemu będą smaczniejsze. Zaczynamy od wrzucenia do miksera słodkich produktów - moreli, siemienia lnianego, pestek słonecznika, startych jabłek, kaszy jaglanej oraz oleju kokosowego. Miksujemy dodając po chwili cynamon z kardamonem. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz ew. uzupełniamy wodą, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ostatnim składnikiem jest sok z cytryny. Całość miksujemy i smażymy cienkie placuszki na patelni pokrytej wysokiej jakości powłoką nieprzywierającą (bez tłuszczu). W trakcie smażenia placuszki należy delikatnie obrócić na drugą stronę.
idealny podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
U mnie papka wyszła na patelni :( może wina blendera :/
OdpowiedzUsuńSpróbuj dodać mniej wody, ew. więcej siemienia lnianego. Po kilku próbach na pewno znajdziesz konsystencje ciasta, która będzie odpowiadała Twoim preferencjom. Placuszki są bardzo delikatne i ich przygotowanie wymaga pewnej wprawy oraz zależy od wielu czynników (rodzaju patelni, temperatury). Nie zniechęcaj się, na pewno wyjdą pyszne. U nas to jedno z najbardziej lubianych śniadań naszego dziecka :-)
Usuń