wtorek, 6 października 2015

Naleśniki żytnie (wegańskie, bez jaj)

Bardzo Was przepraszamy, że tak długo nie publikowaliśmy nowych przepisów. Wpadliśmy w szał robienia przetworów na zimę a jak wiecie jest to bardzo absorbujące czasowo.

Dziś proponujemy naleśniki żytnie. Próbowaliśmy je wcześniej zrobić kilka razy i nie udawały się. Okazało się, że kluczem do sukcesu było dolanie większej ilości wody. Naleśniki te, przy odpowiednich proporcjach mąki i wody, są dość łatwe do przygotowania. Bardzo dobrze komponują się zarówno ze słodkim, jak i ze słonym nadzieniem. Są bardziej elastyczne od naleśników gryczanych.

Niestety żyto zawiera gluten - nie jest to przepis dla osób na diecie bezglutenowej.


Potrzebujemy:
  • 400 g drobno zmielonej, pełnoziarnistej mąki żytniej,
  • 1000 ml wody,
  • szczyptę soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni o bardzo dobrej jakości powierzchni nieprzywierającej. Do rozprowadzenia dość kleistego ciasta najlepiej wykorzystać specjalny drewniany wałek do naleśników - sama grawitacja może nie wystarczyć i skończymy z bardzo grubymi naleśnikami. Każdy naleśnik przewracamy na drugą stronę, jak będzie już dobrze wypieczony (brzegi powinny same zacząć odchodzić od patelni). W zależności od jakości mąki może być to dość trudna i delikatna operacja. W razie potrzeby najlepiej wspomóc się szeroką i cienką łopatką.

4 komentarze:

  1. Dla odmiany warto czasami zastąpić oliwę dobrym olejem kokosowym - wg mnie lepiej się wtedy smażą, a piękny lekko kokosowy zapach roznosi się po domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, wspaniały przepis bez jajek za co serdecznie dziękuję <3 mam tylko takie pytanie, czy moglibyście Państwo napisać jaką wodę należy dodać do naleśników z mąki żytniej, gazowaną czy niegazowaną? A może to nie ma znaczenia? Serdecznie pozdrawiam i dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze żytnie naleśniki robimy ze zwykłej niegazowanej wody. Aczkolwiek może z gazowaną wyjdą jeszcze lepsze?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...