Święta za pasem stąd chcemy Wam zaproponować w najbliższym czasie potrawy, które można zaserwować na wigilijnym stole. Czy możecie sobie wyobrazić Święta bez barszczyku? Chyba trudno... a co podać do niego by było smacznie i zdrowo? Tak jak zdążyliście pewnie zauważyć jesteśmy dość dużymi fanami kasz - stąd my naszym gościom zaproponujemy bezglutenowe paszteciki gryczane z grzybami. Są bardzo proste do zrobienia, ładnie wyglądają i mam nadzieję, że będą Wam smakować.
Potrzebujemy:
Ciasto na paszteciki:
- 250 gram mąki gryczanej (my mielimy ją z ziaren niepalonej gryki)
- 125 gram masła klarowanego
- 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych (ew. mąki ziemniaczanej)
- 1 jajko kurze (lub 5-6 przepiórczych)
- 2 łyżki wody
- 0,5 kg grzybów (np. pieczarek lub bardzo zdrowych shitake)
- 2 małe cebule
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta rozmarynu
- łyżeczka soli
- łyżka sosu sojowego
- kilka kropel cytryny
- szczypta kurkumy
Podczas duszenia grzybów możemy zrobić kruche ciasto gryczane. Masło bezpośrednio po wyjęciu z lodówki kroimy na drobne cząstki i dokładnie miksujemy z mąką kasztanową, jajkiem i wodą. Następnie dodajemy stopniowo mąkę gryczaną, cały czas miksując. Gotowym ciastem cienko wyklejamy foremki do babeczek. Wkładamy je do lodówki, na czas potrzebny do ostygnięcia farszu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Babeczki (foremki wypełnione samym ciastem) pieczemy ok. 20 min. Później wypełnione farszem jeszcze około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz