Cukinia jest bardzo smacznym i łatwo dostępnym warzywem, więc jeśli jej nie jecie do gorąco, zachęcamy by na stałe zagościła do Waszego jadłospisu. Można z niej w prosty sposób wyczarować wiele potraw nadających się do przygotowania zarówno na obiad, jak i na kolację. Młode cukinie można jeść na surowo a także kisić. Pyszne są też kwiaty cukinii... Choć cukinia jest zazwyczaj mistrzynią drugiego planu to warto jest jej zwrócić honor ;-) Tym bardziej, że można z niej wyczarować wspaniałe desery. Ostatnio u naszych przyjaciół zajadaliśmy się przepysznym ciastem czekoladowo-cukiniowym. Dziś cukinię prezentujemy Wam w najbardziej klasycznej i popularnej wersji.
Potrzebujemy:
- duża cukinia
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 2 duże pomidory lub słoiczek przecieru
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
Warto spróbować dodać paprykę wędzoną. Podbija smak tym osobom, które tęsknią za smakiem wędzonki w leczo. Świetnie sprawdza się również w wege fasolce po bretońsku 😁
OdpowiedzUsuń