Nagła potrzeba na coś słodkiego... i chęć zrobienia dziecku muffinek w zdrowszej wersji zachęciła nas na upieczenie owsianych ciasteczek. Owies jest idealnym zbożem na zimę z uwagi na jego rozgrzewające działanie. Jedynym grzechem tego deseru jest proszek do pieczenia. Dlatego smakołyk ten można jeść jedynie od święta.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mąki owsianej
- 100 ml łagodnej w smaku oliwy z oliwek
- 100 ml syropu klonowego
- 100 ml mleka owsianego
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy a następnie nakładamy do foremek na muffiny (przepis na 12 sztuk). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciastka wychodzą dość słodkie - dlatego tym, którzy takich nie lubią radzimy zmniejszyć ilość syropu klonowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz